Apple Pie, Blackberry Pie, Rhubarb Pie… i inne, zawsze są przepyszne. Ich smaki może ograniczyć jedynie nasza wyobraźnia lub wyszukane kubki smakowe przygotowujących. Na ciepło podane z lodami, na pewno zachwycą gości. A co najważniejsze i najpiękniejsze w irlandzkiej kuchni są bardzo proste w przygotowaniu.

Ciasto kruche:

  • 420g mąki pszennej
  • 210g zimnego masła solonego
  • ok. 160ml zimnej wody
  • szczypta cukru

Nadzienie:

  • 500g owoców
  • cukier do smaku

Masło najlepiej pokroić w kostkę, będzie lepiej się mieszało z mąką. Można w tym celu wykorzystać robota kuchennego ale nie jest to konieczne. Dodając powoli wodę, równocześnie zgniatając w ciągu kilku minut ciasto będzie gotowe. Ważne jest by składniki dokładnie się połączyły.

Następnie ciasto należy podzielić na dwie równe części i rozwałkować na grubość ok 2,3 cm tak by pasowały do formy, w której będzie się piekło. Na wcześniej posmarowaną foremkę ułożyć jedną część ciasta. Następnie dodajemy  przygotowane według gustu nadzienie z dodatkiem cukru lub imbiru. Najbardziej popularne w Irlandii są owoce sezonowe, rabarbar, jabłka lub jeżyny, w zależności od pory roku. Można również użyć mieszanki owoców mrożonych, które wcześniej należy rozmrozić i odcedzić nadmiar wody.  Owoce przykryć należy kolejną warstwą ciasta. Piec w rozgrzanym do 215 stopni piekarniku ok 15 minut.

Najlepsza na ciepło, podana z lodami 🙂 Smacznego

Ps. Opcjonalnie można połączyć masło z mąką i tak powstałą kruszonkę podzielić na pół. Do połowy dodać wodę, tak by powstało ciasto, które zostanie użyte jako spód. Do reszty kruszonki dodajemy cukier i posypujemy nią owoce – powstanie ciasto zwane Crumble 😉